två versioner av samma tårtbotten
för ett par veckor sedan hittade jag ett tårtrecept på en amerikansk hemsida. problemet med det var ju att ingredienserna står i fel mått, så jag försökte mig på en översättning (vilket resulterade i sjukt udda mått, svenskt sett). Bottnen blev så god att jag gjorde den först en gång, och sen en gång till fast med annan tappning på själva tårtan.
2,1 dl vetemjöl
2,1 dl strösocker
0,9 dl socker
3/4 tsk bakpulver
3/4 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
1 ägg
1,2 dl mjölk
0,6 dl olivolja
1,2 dl kaffe
blanda de torra ingredienserna först (m.a.o. i den ordning det står i receptet)
in i ugnen på 175 grader, i ca 25-30 minuter, tills man kan sticka ner och få upp en torr provsticka.
okej. det var botten.
variant 1) choklad all over the place (och ifrån det ursprungliga receptet).
"fyllning" eller vad man nu ska säga,
100 gr vit choklad
2,5 dl vispgrädde
1 msk socker
smält chokladen på låg effekt, 30 sekunder i taget, rör om emellan (vit choklad bränns lätt)
vispra grädden hårt, rör i ca 1/4 av grädden i den smälta chokladen och vänd tills den blir slät.
vänd ner i resten av grädden
dela botten i två och ha i vit-choklad-grädden emellan.
ganache
200 gr mörk blockchoklad
1 msk smör
2 dl vispgrädde
lägg chokladen i en skål. värm grädde och smör tills det börjar koka och häll sedan över blandningen i skålen och låt stå i ca 5 minuter. rör sedan ihop och låt stå i ungefär en timme innan du smetar på den på tårtan!
variant 2) blåbär + vit choklad
gör samma fyllning som i variant 1, men rör enbart i den första fjärdedelen av grädden i den vita chokladen.
mixa typ 150 gram (eller måtta lite för tusan, lämna lite till att ha på ovansidan) frysta blåbär och lägg den och gräddblandningen på den ena botten. sen, på med locket och tjofsa på resten av grädden, lägg på lite blåbär och riven vit choklad.
whoppido. klart.
Dör, ser så gott ut. Ska försöka mig på att testa någon dag!
åhh, vad gott. måste testa
Sparat!
Wow, ser helt gudomligt ut!
åh, låter/ser hemskt gott ut!